Een kankerdiagnose is altijd heel heftig. Maar als je kanker krijgt tijdens je zwangerschap of in je kraamtijd, dan is het echt alsof de grond onder je voeten wegzakt. Een periode die in het teken zou moeten staan van nieuw leven, gaat ineens over ziekenhuisbezoeken en de angst om zelf dood te gaan. 

“De overstap van blije babydozen vol cadeautjes naar informatiemappen over chemotherapie, pruikensessies en de angst om er niet voor mijn kind te kunnen zijn was bizar en bijna niet te bevatten.” Lees hier het verhaal van Mariska.

Angst voor jezelf en voor je kindje

In zo’n periode komt er ontzettend veel op je af. Je moet keuzes maken, terwijl je de gevolgen daarvan niet altijd goed kan overzien nog. Vrouwen maken zich vaak ontzettend zorgen over de effecten van de behandeling op hun ongeboren kindje.

Gelukkig is er steeds meer mogelijk medisch gezien, en steeds meer bekend dat de lange termijn gevolgen voor je kindje beperkt lijken. Maar helaas is het niet in alle gevallen mogelijk om de zwangerschap te behouden.

Lees hier de blog ‘wanneer een keuze geen echte keuze is’

Het is in zo’n periode heel belangrijk om te weten dat je niet de enige bent die hier doorheen is gegaan, en om alle informatie over kanker in de zwangerschap op een rijtje te hebben. 

Geen normale kraamtijd

Ook de kraamtijd wordt vaak ruw verstoord door een kankerbehandeling. In de periode dat je het liefst alleen maar met je pasgeboren baby zou willen knuffelen en nergens anders aan zou willen denken, moet je vaak snel weer van je roze wolk af om door te gaan met behandelingen.

“Wat zou ik graag willen genieten van onze kraamtijd en met mijn mooie meisjes willen knuffelen en me laten verwennen. Helaas moet ik de dag na de bevalling mijn meisjes alweer achterlaten bij de kraamzorg en moet ik naar het UMCU voor de laatste paar bestralingen. De laatste dag van de bestraling mochten we ook de kraamzorg uitzwaaien, wat had ik dit graag anders gezien. Het was echt zo veel fijner geweest als dit niet zo door elkaar had gelopen.” Lees hier het verhaal van Lotte.

“Mijn kindje was pas 1 week oud en het ging alweer over kanker”. Lees hier het verhaal van Kirsty.

De kans op een vroeggeboorte is bij kanker in de zwangerschap iets groter dan gemiddeld. Ook dat kan de kraamtijd extra zwaar maken, en ervoor zorgen dat je thuis minder of geen recht meer hebt op kraamzorg.  

Impact op het hele gezin

Een kankerbehandeling loopt vaak ook een stuk langer door dan de periode van zwangerschap. Dit heeft een enorme impact, ook op de rest van het gezin. Als partner komt er dan ook ontzettend veel op je af, helemaal als er ook al andere (jonge) kinderen in het gezin zijn. Je bent dan niet alleen verantwoordelijk voor de zorg voor je vrouw of vriendin, maar ook voor het draaien van het hele gezin, inclusief een pasgeboren baby.

Hanna:Ik heb in de periode dat mijn vrouw ziek was zonder nadenken de zorg voor ons toen 8 maanden oude zoontje, ondersteuning aan haar en mijn (meer dan) full-time baan geprobeerd te combineren. Binnen no time voelde ik me alleenstaande moeder en mantelzorger in een. Dat ging heel lang goed, maar na de scan waarin bleek dat mijn vrouw weer “schoon” was en er ook op mijn werk een groot project stopte, viel er veel druk weg en heb ik het juist heel moeilijk gehad.”

En als je vrouw niet meer beter wordt, dan is het natuurlijk helemaal belangrijk dat je als partner en als gezin ook de juiste steun ontvangt.

Wat doet stichting STER(k)

Stichting STER(k) maakt zich hard voor zo goed mogelijke steun aan vrouwen en gezinnen die met kanker in en rond de zwangerschap te maken hebben. De stichting steunt vrouwen die tijdens hun zwangerschap of in het eerste jaar na hun bevalling te horen hebben gekregen dat ze kanker hebben. We vinden het belangrijk dat vrouwen zich zo veel mogelijk gewoon kunnen richten op hun zwangerschap, en op hun pasgeboren kindje. Daar willen we bij helpen. Maar we zijn er ook als je door kanker je zwangerschap hebt moeten afbreken.

Concreet bieden we het volgende aan hulp:

Informatie – we hebben op onze site een uitgebreid informatiedossier, opgesteld in samenwerking met medische experts en met kanker.nl, waar je alles aan algemene informatie op een rijtje hebt staan.

lotgenotencontact – In samenwerking met kanker.nl hebben we een virtuele gespreksgroep. Ook organiseren we – ongeveer maandelijks online bijeenkomsten. Er zijn ook bijeenkomsten voor partners. Dit jaar organiseren we ook voor het eerst een familiedag.

Eén-op-één steun – we zijn beschikbaar via info@stermetk.nl en via onze social media voor individuele vragen van vrouwen en van gezinnen. We geven geen medisch advies en verlenen zelf geen zorg, maar kunnen wel altijd een luisterend oor bieden, meedenken en zorgen dat je de weg naar de juiste hulp vindt. Lees hieronder over de manier waarop we die hulp nu uitbreiden!

 

Hoe kan stichting STER(k) je nog meer helpen?

Als jonge stichting zijn we druk bezig onze gezinssteun op maat verder uit te breiden. We hebben daarom nu ook de mogelijkheid om gezinnen een financieel steuntje in de rug te bieden, zodat je bijvoorbeeld extra kraamzorg, extra hulp in het huishouden of iets als een night nanny kan regelen, als die niet door de reguliere zorgverzekeraars of de gemeente wordt vergoed. Omdat ieder gezin andere behoeften heeft, kunnen we flexibel zijn in wat voor kosten we vergoeden en denken we daarover graag ook met jullie mee. We kunnen voor een aantal gezinnen kosten tot een bedrag van €500 vergoeden.

Omdat onze budgetten beperkt zijn, moeten we wel een aantal voorwaarden voor het toekennen van steun hanteren:

  • er moet sprake zijn van een diagnose kanker tijdens de zwangerschap of in de zes maanden na de bevalling
  • het moet gaan om kosten die je tijdens je zwangerschap of in de zes maanden na je bevalling maakt (dit hopen we in de toekomst te kunnen verlengen en uit te kunnen breiden)
  • het moet gaan om kosten die je niet sowieso al zou maken als je zwanger was (dus geen vergoeding voor kleertjes of voor de verplichte eigen bijdrage voor de kraamzorg);
  • het moeten kosten zijn die je zorgverzekeraar of gemeente niet vergoed.

Wil je meer weten? Neem contact met ons op via info@stermetk.nl

privacybeleid