Week voor kanker in de zwangerschap

Een kankerdiagnose tijdens je zwangerschap is ontzettend zwaar. Vaak zijn het de momenten waar kanker dwars door de zwangerschap of kraamtijd heen dendert die voor vrouwen het meest heftig zijn, iets waar ze later vaak nog last van hebben. In deze  “week voor kanker in de zwangerschap” vragen we aandacht voor de enorme impact van zo’n diagnose op de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd van vrouwen. Ook staan we stil bij de hulp die in dat kader aan vrouwen en gezinnen zou moeten worden geboden; iets waar stichting STER(k) zich hard voor maakt. Zodat vrouwen worden geholpen om zoveel mogelijk ‘gewoon’ zwanger en ‘gewoon’ jonge moeder te zijn.

Maandag – het verhaal van Gertie 

         Kijk maandag hier het ingrijpende verhaal van Gertie, die tijdens haar zwangerschapsverlof te horen kreeg dat ze borstkanker had en gelijk na haar bevalling moest starten met haar behandeling.

          “Ik wilde ook die band niet opbouwen met mijn baby. Want ik dacht, dan kom ik in zijn leven en dan moet hij straks afscheid van mij nemen.”

Dinsdag – het verhaal van Michelle

Ook Michelle kreeg een kankerdiagnose terwijl ze zwanger was, en werd daarvoor al tijdens haar zwangerschap behandeld. Op dinsdag publiceren we haar blog, waarin ze vertelt over haar ervaringen. 

Woensdag – het verhaal van Fien  

       Fien werd tijdens haar zwangerschap behandeld voor lymfeklierkanker. Op woensdag publiceren we hier haar ontroerende interview. “

“Tien dagen na mijn bevalling zat ik al terug aan de chemo. Dat maakte dat het wel heel pittig was. Het grootste symptoom van de chemo was vermoeidheid en dan heb je een baby erbij die natuurlijk nog niet doorslaapt. Het was vooral heel moe zijn.”

 

Donderdag – Ilona en Stefan 

Donderdag vertellen Ilona en Stefan in een persoonlijk blog hoe kanker in de zwangerschap impact had op hun gezin.

“De kraamweek was er een van uitersten. Een roze wolk voor het prachtige meisje dat geboren was en daarnaast een donkergrijze wolk die kanker heet. We hadden geen idee hoe erg het was, of er meer was dan de plek in de borst en in welke fase de kanker zat. Ilona kon pas na een week door alle scans, omdat de hormonen iets moesten stabiliseren om de scans niet te vertroebelen. Ondertussen zat een grote pijnlijke plek op de borst, die er voor het gevoel zo snel mogelijk ‘uit moest’.”

Vrijdag – kanker in een gezin met jonge kinderen

De week sluiten we af met een online expert sessie met kindertherapeut Janet Schmidt, die tips geeft voor het praten over kanker met (zeer) jonge kinderen tot 6 jaar. Deze interactieve sessie biedt daarbij tips en aandachtspunten vanuit het perspectief van het kind voor het draaiend houden van het gezin terwijl er een ouder voor kanker wordt behandeld. De sessie is online (via Teams) op vrijdag 23 juni om 20:30 uur. Je kunt je opgeven via info@stermetk.nl

Help ons zwangere vrouwen met kanker ook te blijven ondersteunen!

Om onze steun ook in de toekomst aan meer vrouwen te kunnen blijven aanbieden, en meer praktische ondersteuning, is iedere cent heel erg welkom. We halen in deze week dus ook geld op voor toekomstige activiteiten van de stichting. Wil je doneren? Dat kan hier.

Meer weten?

Ieder jaar krijgen in Nederland bijna 200 vrouwen tijdens hun zwangerschap te horen dat ze kanker hebben. Omdat de combinatie van kanker en zwangerschap niet vaak voorkomt krijgen vrouwen en hun gezinnen niet altijd alle steun en aandacht die zij in deze periode nodig hebben. Dat kan ontzettend eenzaam voelen. Wil je meer over onze stichting? Kijk gerust rond op deze website!