De band met je kind

Je bent hier: Zwanger en kanker > De geboorte en erna > De band met je kind

Bij kanker in de zwangerschap kan het lastiger zijn om een goede band op te bouwen met je kind. Tijdens de zwangerschap, maar ook daarna. Wat kun je doen?

Je kunt het gevoel hebben dat er meer aandacht uitgaat naar je ziekte dan naar je zwangerschap en naar de baby in je buik. Of je bent simpelweg te moe om je met je zwangerschap bezig te houden.

Sommige moeders durven zich tijdens en na de zwangerschap ook minder goed aan hun kindje te hechten, omdat ze bang zijn dat ze hun kindje niet zullen zien opgroeien.

De band tussen moeder en kind is belangrijk. Een goede band zorgt voor een veilige hechting van het kind. Dat is belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind op latere leeftijd. De tips hieronder kunnen je helpen een band op te bouwen. Ook professionele hulp kan hiervoor heel prettig zijn.

Tips tijdens de zwangerschap
Zo kun je op een positieve manier met je zwangerschap bezig zijn:
• Probeer elke dag een paar minuten bewust na te denken over je kindje en wat je hoopt voor hem of haar. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een dagelijks ommetje of als je in bad ligt.
• Het kan ook helpen om (samen met je partner) tegen je baby te praten. Verder in je zwangerschap kan je kindje hierop reageren door te gaan bewegen.
• Een dagboek bijhouden over je zwangerschap kan helpen om op de zwangerschap te focussen.
• Vraag om een afdruk van de groei-echo’s die je krijgt. Die kan je dan ergens neerzetten of ophangen waar je er vaak naar kijkt.
• Ook extra groei-echo’s kunnen helpen om meer aandacht te hebben voor je zwangerschap.

Tips voor de periode na de bevalling
Zo bouw je een band op met je baby:
• Zorg voor zoveel mogelijk huid-op-huidcontact met je kindje. Direct na de geboorte en ook in de periode daarna.
• Knuffelen en praten tegen je kindje, je kindje dicht tegen je aanhouden zodat het je geur ruikt. Het zijn allemaal simpele dingen waardoor de hechting op gang komt.
• Mogelijk ben je door de behandeling veel van huis. Dan kan het helpen om met een knuffeltje of doekje te slapen. Dat leg je daarna bij je kindje in de wieg. Zo heeft je kindje altijd jouw vertrouwde geur bij zich.
• Probeer veel praktische hulp te regelen, bijvoorbeeld in het huishouden. Dan kun je zoveel mogelijk tijd met je kindje doorbrengen.
• Probeer je niet schuldig te voelen als het even niet lukt om meer tijd met je kindje door te brengen. Ook zonder kanker worstelen moeders met de zorg voor een pasgeboren kind. Maar met kanker erbij is de zorg voor een pasgeboren baby heel zwaar. Probeer bij de dag te leven, en je alleen te richten op de dingen die jij belangrijk vindt. En vraag hulp als het je te veel wordt. Je hoeft hier niet alleen doorheen te gaan.

Andere tips
Wat ook belangrijk is in deze periode:
• Probeer je baby zo veel mogelijk te laten verzorgen door dezelfde volwassenen.
• Probeer je baby een vaste structuur te bieden: op vaste tijden drinken, op vaste tijden naar bed
Lees verder over het begeleiden van een baby bij kanker in het gezin dit artikel op kanker.nl.

Wanneer professionele hulp vragen?
Wanneer je het moeilijk vindt om een band op te bouwen met je ongeboren baby kun je hulp vragen van een IMH-specialist. Dit is een psycholoog die zich richt op de band tussen ouders en kind vanaf de zwangerschap. Hij of zij kan je ondersteunen tijdens je zwangerschap. IMH staat voor Infant Mental Health. Via de afdeling medische psychologie in het ziekenhuis of via je huisarts kan je een verwijzing naar zo’n psycholoog vragen.