De Week van ’t STer(k)e verhaal 

 

Kanker en zwanger, een bizarre combinatie. Dat klinkt als een sterk verhaal!

24 tot en met 30 juni: de week van kanker in de zwangerschap

KWF Kankerbestrijding, Pink Ribbon, Kika etc. Voor veel mensen, bekende organisaties die zich inzetten voor mensen met kanker en hun naasten. Minder bekend is Stichting STER(k), die zwangere vrouwen met kanker helpt. Want ook tijdens de zwangerschap komt kanker helaas voor. Om kanker in de zwangerschap meer onder de aandacht te brengen, organiseert Stichting STER(k) voor de vierde keer een week om extra aandacht te vragen voor dit onderwerp. Dit keer met een nieuwe campagne: De week van het Ster(k)e verhaal! Hoe is het om zwanger te zijn en kanker te hebben? In deze week vertellen diverse vrouwen over hun eigen ervaringen, met als doel meer aandacht en begrip voor de hulp die voor deze vrouwen en gezinnen nodig is. Een ding is zeker, zwanger zijn en kanker hebben, is een bizarre combinatie. En hier is meer aandacht voor nodig.

Kanker en zwangerschap 

Ieder jaar krijgen in Nederland zo’n 180 tot 200 vrouwen tijdens hun zwangerschap te horen dat ze kanker hebben. Dat is alsof de grond onder je voeten verdwijnt. Je verheugt je op het nieuwe leven dat er aan komt, maar moet ook opeens vechten voor je eigen leven.  Borstkanker komt tijdens de zwangerschap het vaakst voor, gevolgd door andere soorten kanker. De verwachting is dat de groep vrouwen die met kanker in de zwangerschap in aanraking komt, de komende jaren gelijk blijft of zelfs licht stijgt.

Impact van kanker op zwangerschap, bevalling en kraamtijd  
Een kankerdiagnose tijdens je zwangerschap is erg zwaar. Vaak zijn het de momenten waar kanker dwars door de zwangerschap of kraamtijd heen gaat, die voor vrouwen het meest heftig zijn. Iets waar ze later vaak nog last van hebben. In deze week vragen we aandacht voor de enorme impact van zo’n diagnose op de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd van vrouwen. Ook staan we stil bij de hulp die in dat kader nodig is voor deze groep vrouwen en hun gezinnen.

STER(k)E verhalen
In de ‘week van het’ Ster(k)e verhaal’, vertellen vrouwen met verschillende kankerdiagnoses en behandelingen over hun ervaringen met kanker in de zwangerschap. Wanneer kwamen zij erachter dat ze ziek waren? Wat kwam er op hen af qua behandelingen? En hoe ging de bevalling? Alle unieke en sterke verhalen worden vanaf 24 juni hier gepubliceerd. Op onze site  vind je verder ook informatie over de diagnose en behandeling van kanker tijdens je zwangerschap, over de impact van kanker op je bevalling, en over de periode erna. 

Het doel van stichting STER(k)
Stichting STER(k) is als enige organisatie in Nederland opgericht met het doel deze specifieke groep vrouwen en hun gezinnen te ondersteunen. Omdat de combinatie van kanker en zwangerschap niet vaak voorkomt, krijgen vrouwen en hun gezinnen niet altijd alle steun en aandacht die zij in deze periode nodig hebben. Dat kan ontzettend eenzaam voelen. Het doel van stichting STER(k) is om zwangere vrouwen met kanker te helpen, zodat ze zich zo veel mogelijk gewoon zwangere vrouw en jonge moeder kunnen voelen. Maar we zijn er ook voor je wanneer je door kanker je zwangerschap hebt moeten afbreken. Kanker in de zwangerschap raakt het hele gezin; ook partners komen dus voor onze steun in aanmerking. Neem vooral contact met ons op via info@stermetk.nl voor meer informatie! 

 

 

Meer weten?

Ieder jaar krijgen in Nederland bijna 200 vrouwen tijdens hun zwangerschap te horen dat ze kanker hebben. Omdat de combinatie van kanker en zwangerschap niet vaak voorkomt krijgen vrouwen en hun gezinnen niet altijd alle steun en aandacht die zij in deze periode nodig hebben. Dat kan ontzettend eenzaam voelen. Wil je meer over onze stichting? Kijk gerust rond op deze website!