Zwangerschap afbreken

Je bent hier: Zwanger en kanker > De invloed van de zwangerschap op de behandeling > Afbreken van de zwangerschap

Ben je nog maar kort zwanger en moet je snel met een behandeling starten die schadelijk is voor je kind? Dan kan het helaas nodig zijn de zwangerschap af te breken.

Er zijn verschillende manieren om de zwangerschap af te breken. Wanneer je nog niet ver in je zwangerschap bent, kun je een curettage krijgen. Een arts zuigt dan met een dun slangetje de baarmoeder leeg. Je kunt ook een medicijn krijgen dat ervoor zorgt dat het vruchtzakje uit de baarmoeder gedreven wordt.

Ben je langer zwanger (tussen de 16 en 42 weken)? Dan ga je meestal naar het ziekenhuis waar de gynaecoloog de bevalling met medicijnen opwekt. Hij of zij legt je uit hoe dit precies gaat.

Zelf besluiten de zwangerschap af te breken
Jij (en je partner) kunnen ook zelf besluiten om de zwangerschap af te breken. Dit kan tot de 24e week van de zwangerschap. Overweeg je om de zwangerschap af te breken? Volgens de wet mag je dat zelf beslissen. Dat kan tot de 24e week van de zwangerschap.

Bespreek dit op tijd met je arts. Ook als je vragen of twijfels hebt. Het kan je helpen een doordachte keuze te maken.

Rouw en verlies
Wanneer je de zwangerschap voor 24 weken moet afbreken, kan dit je behandeling en de verwerking van kanker extra zwaar maken. In deze situatie heb je met veel verschillende soorten verlies te maken. Je rouwt om het verlies van je gezondheid en om je verloren kind.
Benader mensen om je heen die voor je kunnen zorgen en waarmee je kunt praten. Als je wilt, kun je met een hulpverlener praten over dit verlies. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger.

Informatie en lotgenotencontact
Voor informatie en contact met lotgenoten kun je terecht bij:
• Vereniging van Ouders van een overleden kind
• Stichting ‘Lieve engeltjes’