Behandelplan bij kanker wanneer je zwanger bent

Je bent hier: Zwanger en kanker > De invloed van je zwangerschap op de behandeling > Behandelplan bij kanker wanneer je zwanger bent

Als de uitslagen van alle onderzoeken bekend zijn, overlegt het behandelteam over je behandeling. De uitkomst heet het behandelplan. Je arts bespreekt dit behandelplan met jou en samen bespreek je wat in jouw situatie het beste is.

Als het nodig is, vraagt dit team advies over de behandeling aan experts van de Adviesgroep kanker in de zwangerschap.

Gesprek over het behandelplan
Het is handig om iemand mee te nemen naar het gesprek: 2 horen meer dan 1. Je kunt de arts ook vragen of je het gesprek mag opnemen. Dan kun je het thuis nog eens terugluisteren.

Bekijk de vragen die je aan je arts kunt stellen.

Behandelteam bij kanker in de zwangerschap
Het behandelteam bestaat uit verschillende specialisten en verpleegkundigen. In dit team zit meestal een:

• Internist-oncoloog of hematoloog (bij ziekten van het bloed of beenmerg)
• Chirurg
• Radiotherapeut-oncoloog
• Verpleegkundige of verpleegkundig specialist
• Gynaecoloog
• Kinderarts en neonatoloog (kinderarts gespecialiseerd in pasgeborenen)
• Maatschappelijk werker of psycholoog

Deze deskundigen overleggen regelmatig met elkaar. Dit heet het multidisciplinair overleg (MDO). Ze bespreken je diagnose, de zwangerschap, de behandeling en de eventuele risico’s voor jou en je ongeboren kind.

Mogelijk is er in jouw ziekenhuis geen MDO. Dan kan je arts contact opnemen met het multidisciplinaire team van de Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap.

Neem de tijd voor een keuze
Je hoeft niet meteen akkoord te gaan met het behandelplan. Meestal is er nog wel wat tijd om rustig na te denken. Wat wil je zelf? En hoe denkt je partner erover? Bedenk dat iedere situatie uniek is. Wat anderen zouden doen in jouw situatie, is niet per se wat jij moet doen.

Misschien heb je het gevoel dat je niet genoeg informatie hebt om een beslissing te nemen. Vraag dan om meer informatie. Bijvoorbeeld in een vervolggesprek.

Wil je een oordeel of advies van een andere deskundige dan je eigen zorgverlener, dan kun je een nadenken of je een second opinion wilt. Maar daar is niet altijd tijd voor. Ook in deze situatie kan de Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap uitkomst bieden.