Veelgestelde vragen over kanker in de zwangerschap

Je bent hier: Zwanger en kanker > Kanker in de zwangerschap > Veelgestelde vragen over kanker in de zwangerschap

Hieronder lees je de antwoorden op veel gestelde vragen over kanker in de zwangerschap. Stel je vragen ook gerust aan je behandelend arts of gynaecoloog.

Hoe vaak komt kanker in de zwangerschap voor?
Kanker in de zwangerschap komt weinig voor. Gemiddeld gaat het om 1 op de 1000 zwangerschappen. In Nederland zijn dat ongeveer 200 vrouwen per jaar.
Van alle zwangere vrouwen met kanker heeft bijna de helft borstkanker. Ook kankersoorten als baarmoederhalskanker, lymfeklierkanker en leukemie komen relatief vaak voor tijdens de zwangerschap. Dat komt omdat deze kankersoorten vaker voorkomen bij jonge vrouwen.
Zwanger zijn maakt de kans op kanker niet groter.

Heeft kanker in de zwangerschap gevolgen voor mijn kind?
Uit onderzoek blijkt dat kanker in de zwangerschap geen gevolgen heeft voor het jonge kind (tot en met 6 jaar). Of het gevolgen heeft voor de langere termijn is nog niet bekend.
Dit zijn de 5 belangrijkste uitkomsten uit wetenschappelijk onderzoek:
• Kinderen tot 6 jaar ontwikkelen zich even goed als andere kinderen.
• Chemotherapie in de zwangerschap geeft een kleine kans op groeiachterstand bij het kind. Maar kinderen lopen die groeiachterstand vrij snel weer in.
• Chemotherapie vanaf de vierde maand van de zwangerschap maakt de kans op aangeboren afwijkingen niet groter.
• Het risico op vroeggeboorte is na chemotherapie iets groter dan bij een normale zwangerschap.
• Te vroeg geboren kinderen hebben in hun eerste levensjaar een tragere mentale ontwikkeling dan hun leeftijdsgenoten die na 37 weken werden geboren. Maar op de leeftijd van 6 jaar was er geen verschil meer.

Wanneer is het nodig om de zwangerschap af te breken?
Soms is het nodig om de zwangerschap in een vroege fase af te breken. Dit gebeurt alleen als je snel met de behandeling moet starten en de behandeling schadelijk is voor je kind.

Gelukkig is dit meestal niet nodig. Je kunt een heel aantal behandelingen gewoon krijgen als je zwanger bent. Soms in aangepaste vorm. En soms is het ook mogelijk om de behandeling uit te stellen tot na de bevalling.

Wanneer is het nodig om de behandeling uit te stellen?
Soms is het nodig om de behandeling uit te stellen tot het kind in de baarmoeder iets verder is gegroeid. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij chemotherapie. Deze behandeling is niet veilig in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.

Bij bestraling is het soms nodig de behandeling uit te stellen tot na de bevalling. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je een bestraling krijgt van je borst en oksel. Als het kindje in je buik al wat groter is, ligt het namelijk te dicht in de buurt van het gebied dat bestraald moet worden.

Ook een operatie is niet altijd mogelijk tijdens de zwangerschap. Zeker niet als je een operatie in je buik moet krijgen, dichtbij de baarmoeder. Ook een operatie aan de baarmoeder zelf zoals bij baarmoederhalskanker, is vaak niet mogelijk.

Kan ik de 22-wekenprik krijgen als ik kanker heb?
De overheid biedt zwangere vrouwen in Nederland de 22-weken-prik aan. Dit vaccin beschermt jou en je kindje vanaf de geboorte tegen kinkhoest. Dit is voor baby’s een gevaarlijke ziekte.

De kinkhoestvaccinatie is in principe veilig voor vrouwen met kanker in de zwangerschap. Ook wanneer je immuunsysteem door bijvoorbeeld een kankerbehandeling is verzwakt. Vraag je je arts om meer uitleg hierover.

Welke behandelingen kunnen wel/niet tijdens de zwangerschap?
Behandelingen die soms kunnen tijdens (een deel van) de zwangerschap zijn:
• Chemotherapie
• Bestraling
• Operatie
Behandelingen die artsen liever niet geven tijdens de zwangerschap zijn:
• Doelgerichte therapie (targeted therapy)
• Immunotherapie
• Hormonale therapie