Diagnose kanker in de zwangerschap

Je bent hier: Zwanger en kanker > Onderzoek en diagnose > Diagnose kanker in de zwangerschap

Symptomen van kanker kunnen ook bij een normale zwangerschap voorkomen. Daardoor wordt de diagnose kanker bij zwangere vrouwen soms later gesteld dan bij niet-zwangere vrouwen.

Hieronder vind je de symptomen die vaak voorkomen in de zwangerschap. Het zijn ook symptomen die bij kanker kunnen voorkomen. Gelukkig gaat het bijna nooit om kanker en is meestal de zwangerschap de oorzaak.

Veranderingen aan de borsten
Je borsten kunnen tijdens de zwangerschap anders aanvoelen dan normaal. Bij een knobbel of een andere verandering lijkt de zwangerschap dan vaak een logische oorzaak te zijn. Dat geldt ook voor veranderingen in de borsten tijdens borstvoeding. Hierdoor kan borstkanker langer onopgemerkt blijven.

Voel je een knobbeltje in je borst? Of verlies je bloed uit je tepel? Ga dan altijd naar de huisarts.

Vaginaal bloedverlies
Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap te maken met bloedverlies uit de vagina. Dit kan ook een symptoom zijn van kanker.
Heb je vaginaal bloedverlies, ga naar je huisarts en vraag om een verwijzing naar een gynaecoloog.

Vermoeidheid en kortademigheid
Lymfeklierkanker of leukemie kan voor ernstige vermoeidheid of kortademigheid zorgen. Sommige zwangere vrouwen ervaren ook dit soort klachten tijdens de zwangerschap.

Moedervlekken
Sommige vrouwen krijgen nieuwe moedervlekken als ze zwanger zijn, of bestaande moedervlekken worden groter. Als moedervlekken veranderen of als je er last van hebt, ga dan altijd naar je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een dermatoloog om uit te sluiten dat het om een melanoom gaat.

Problemen met de ontlasting
Veranderingen in je stoelgang zoals verstopping en aambeien zijn veel voorkomende klachten tijdens je zwangerschap. Verstopping en bloedingen kunnen ook een symptoom zijn van darmkanker, al komt dit heel weinig voor in de zwangerschap. Blijf je last houden van dit soort klachten en zit er ook bloed bij je ontlasting? Helpt een behandeling niet en nemen je klachten alleen maar toe? Bespreek dit dan met je gynaecoloog of verloskundige.

Soms wordt kanker vroeg ontdekt
Soms wordt kanker juist eerder ontdekt door de zwangerschap. Bijvoorbeeld als je prenataal onderzoek krijgt. In de NIPT (bloedtest) of tijdens prenatale echo’s kan de arts soms afwijkingen zien die op kanker kunnen wijzen. Ook bij gynaecologisch onderzoek of een echo ontdekt de gynaecoloog soms gynaecologisch kanker.