Als je zwanger bent, verandert je lichaam ontzettend. Je borsten voelen anders aan, je kan last hebben van misselijkheid en moeheid, en ook je spijsvertering kan veranderen. Bij verreweg de meeste vrouwen is dit volstrekt normaal, en is er geen enkele reden om je zorgen te maken. Toch is het goed om ook als je zwanger bent alert te blijven op symptomen die mogelijk ook een andere oorzaak kunnen hebben. Hieronder hebben we in het kader van de week voor kanker in de zwangerschap een aantal van dat soort symptomen op een rijtje gezet.
Veranderingen aan je borsten
Je borsten kunnen tijdens de zwangerschap anders aanvoelen dan normaal. Je borsten worden groter, en daardoor is een knobbeltje soms minder goed te voelen. Als je wel een knobbel voelt of een andere verandering opmerkt, zoals wat vochtverlies uit je tepels, lijkt de zwangerschap dan vaak een logische oorzaak te zijn. Dat geldt ook voor veranderingen in de borsten tijdens borstvoeding. Hierdoor kan borstkanker langer onopgemerkt blijven.
“Tijdens het douchen voel ik een harde schijf in mijn borst. Een verstopte melkklier, denk ik meteen. Ik heb mijn dochter twee jaar lang borstvoeding gegeven en ken zo’n harde plek maar al te goed. Maar de schijf wegmasseren lukt me niet, hij wordt zelfs alleen maar groter en mijn borst rood. Voor de zekerheid bel ik toch maar even de huisarts. Drie weken later krijg ik de diagnose borstkanker.” Lees hier het hele verhaal van Roselien op Ouders van Nu.
Voel je een knobbeltje in je borst? Of verlies je bloed uit je tepel? Ga dan altijd naar de huisarts, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Lees meer over symptomen van borstkanker op de site van Pink Ribbon.
Vaginaal bloedverlies
Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap te maken met bloedverlies uit de vagina. In het eerste trimester komt dit bij ongeveer 1 op de 5 vrouwen voor. Het is begrijpelijk dat je je dan zorgen maakt. Het hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Meestal wordt het binnen een paar dagen duidelijk of het bloedverlies door een miskraam komt of niet.
Als je bij je verloskundige of je gynaecoloog hebt uitgesloten dat sprake is van een miskraam, en het bloedverlies houdt aan, is dat altijd een reden om nader onderzoek door een gynaecoloog te vragen. Hoewel het gelukkig weinig voorkomt, kan dergelijk bloedverlies ook een symptoom zijn van baarmoederhalskanker.
“Toen ik zwanger was van mijn dochter had ik, over een periode van een aantal maanden, enkele malen last van bloedverlies. In het begin kon dit nog verklaard worden door de zwangerschap. Maar nadat de 20-weken echo was geweest, waarvan ze hadden gezegd dat daaruit misschien de oorzaak zou blijken, maar waarbij niets werd gevonden en ik weer een bloeding kreeg (waarbij direct werd geconstateerd dat met mijn dochter gelukkig alles goed was), gaf ik aan nu echt naar de gynaecoloog toe te willen voor een controle.” Lees hier het hele verhaal van Naomi op onze site.
Lees ook hier het verhaal van Kristy in het kader van deze week voor kanker in de zwangerschap.
Vermoeidheid en kortademigheid
Tijdens je zwangerschap kun je je ontzettend vermoeid voelen. Met name in het eerste trimester kan dat worden verklaard door hormonale veranderingen die bij je zwangerschap horen (met name een toename in progesteron), en doordat je lichaam natuurlijk echt heel hard bezig is met het nieuwe leven dat in je groeit. Bij veel vrouwen wordt de vermoeidheid in het tweede trimester een stuk minder (om dan weer in het derde trimester de kop op te steken), sommige vrouwen blijven hun hele zwangerschap last houden van moeheid.
Ook kortademigheid komt tijdens de zwangerschap veel voor. Ineens kan je de trap niet meer oplopen zonder hijgend boven aan te komen. Dit kan worden verklaard door een toename van de hoeveelheid bloed in je lichaam (waardoor het meer werk is om dat bloed ook rond te pompen) en een groeiende baarmoeder, waardoor je longcapaciteit afneemt. (Zie: Kortademigheid tijdens je zwangerschap – 24Baby.nl )
Het is heel zeldzaam, maar ook lymfeklierkanker of leukemie kunnen voor ernstige vermoeidheid of kortademigheid zorgen.
“Ik was tijdens mijn zwangerschap ontzettend moe, en dacht dat dat door de combinatie van zwanger zijn met fulltime werken en studeren kwam. Toen ik ontzettend hoge koorts kreeg dachten de artsen in eerste instantie in de richting van een nierbekkenontsteking. Er werd me daarbij verteld dat vrouwen die zwanger zijn een lagere afweer hebben. In het ziekenhuis was ik steeds zo buiten adem dat ik niet meer in staat was om met bezoek mee te lopen naar de lift. Ondanks meerdere onderzoeken en een flinke kuur antibiotica blijven mijn ontstekingswaarden hoog en mijn koorts ook. Pas na 2 weken blijkt dat de bezinkingssnelheid van mijn rode bloedcellen te hoog is. Rode bloedcellen bezinken sowieso sneller bij zwangeren i.v.m. een verminderd afweersysteem, maar bij mij was de bezinksnelheid wel heel hoog. Ik word overgeplaatst naar een academisch ziekenhuis en uit een PET en CT scan, in combinatie met een punctie, blijkt dat ik een vorm van lymfeklierkanker heb.” Lees het hele verhaal van Saskia op MAMA to the max hier.
Ook hier geldt dat als je je zorgen maakt, je altijd naar je huisarts kunt om je zorgen te bespreken, en die kan je doorverwijzen als dit nodig is. Ga zeker naar de huisarts als je naast vermoeidheid en/of kortademigheid ook andere klachten hebt die op lymfeklierkanker of leukemie kunnen duiden, zoals koorts, opgezwollen lymfeklieren, plotseling onverklaarbaar gewichtsverlies of spontane bloedneuzen of blauwe plekken. Soms wordt deze diagnose gesteld na onderzoek dat wordt gedaan omdat de NIPT onverklaarbare afwijkingen laat zien.
Moedervlekken
Sommige vrouwen krijgen nieuwe moedervlekken als ze zwanger zijn, of bestaande moedervlekken worden groter. Als moedervlekken van kleur of grootte veranderen, jeuken of bloeden of als je er op een andere manier last van krijgt, ga dan altijd naar je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een dermatoloog om uit te sluiten dat het om een melanoom gaat.
Problemen met de ontlasting
Veranderingen in je stoelgang zoals verstopping en aambeien zijn veel voorkomende klachten tijdens je zwangerschap. Zie Obstipatie tijdens je zwangerschap: wat kan je doen? – 24Baby.nl
Verstopping en bloedingen kunnen ook een symptoom zijn van darmkanker, al komt dit heel weinig voor in de zwangerschap. Blijf je last houden van dit soort klachten en zit er ook bloed bij je ontlasting? Helpt een behandeling niet en nemen je klachten alleen maar toe? Bespreek dit dan met je gynaecoloog of verloskundige.
Samenwerking met de Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap
De informatie hierboven hebben we opgesteld in samenwerking met Christianne Lok, de voorzitter van de Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap. Dit is een groep van inmiddels 33 medische experts die tijdens kanker in de zwangerschap mee kunnen denken met je behandelend arts en zo heel snel een second opinion kunnen geven op verzoek van je arts. Zo weet je dat er medisch echt het onderste uit de kan wordt gehaald. Ook de informatie die op onze site in het informatiedossier staat is mede door het AKZ opgesteld. Zo zetten we ons samen in voor zo goed mogelijke zorg voor zwangere vrouwen met een kankerdiagnose en hun gezinnen! Je kunt op onze site hier meer informatie over het AKZ vinden.