Omgaan met kanker in de zwangerschap

Je bent hier: Zwanger en kanker > Omgaan met kanker en zwangerschap > Omgaan met kanker in de zwangerschap

De zwangerschap is voor de meeste vrouwen een blije periode. Als je ook kanker hebt, kan het erg moeilijk zijn om van je zwangerschap te genieten. De periode van zwangerschap is dan juist vaak een tijd van grote angst en onzekerheid. Hoe ga je daarmee om?

Je arts of verpleegkundige kan veel vragen beantwoorden, en je vaak ook geruststellen. Ook kun je steun krijgen van lotgenoten of van een professionele hulpverlener. Maar het blijft afwachten hoe het loopt. Leven met die onzekerheid kan heel moeilijk zijn.

Omgaan met gevoelens
Het helpt niet om negatieve emoties weg te duwen. Erken dat al die emoties er zijn, maar probeer te voorkomen dat ze je overspoelen. Dit kan door te erover te praten met mensen die je vertrouwt. Je kunt ook naar een professionele hulpverlener gaan. Die kan je ook leren hoe je met je emoties om kunt gaan.

Tenslotte kan het ook helpen om actief stil te staan bij de mooie dingen uit je zwangerschap. En je toch ook zo veel mogelijk te verheugen op het nieuwe leven dat eraan komt. Lees de tips om ook aandacht te blijven houden voor de band met je kindje tijdens deze periode.

Professionele hulp bij kanker in de zwangerschap
Om deze zware periode goed door te komen, kun je steun zoeken bij een:

• Psycholoog: in het ziekenhuis of daarbuiten
• Psychotherapeut
• Maatschappelijk werker
• Geestelijk verzorger

Deze persoon kan je helpen met je emoties om te gaan. Hij of zij kan je ook coachen bij het nemen van belangrijke beslissingen rond de behandeling.

Contact met lotgenoten
Mogelijk helpt het jou om te praten met iemand die in dezelfde situatie heeft gezeten. Het delen van ervaringen kan je misschien wat steun bieden en hoop geven. Aan de andere kant kan contact met lotgenoten ook erg confronterend zijn. Bedenk daarom eerst goed wat je ervan verwacht en of deze verwachting realistisch is.

Voor lotgenotencontact kun je ons benaderen via info@stermetk.nl of via het contactformulier op deze site. Ook kan je mee lezen en schrijven op de besloten gespreksgroep.